Zend Framework – Céges Demo portál – Bevezető

Bevezető
A webes portálok döntő többsége PHP alapon működik, mivel ez egy olcsó megoldás elterjedtsége és könnyű használata miatt valamint, a szerverek döntő többségén egyszerűen konfigurálható környezet hamar létrehozható. Pár éves szakmai gyakorlattal rendelkező PHP fejlesztőnek, általában már megvan a saját maga kis keretrendszere, ami a korábban általa szerkesztett függvények táraként működik és további munkái során is  remekül használni tudja.

Kezdőként gyakran semmink sincs azonban egy nagyobb projektben vagy rövid határidős munkában nagy segítségünkre lehet egy már mások által megírt keretrendszer(framework). Többfajta ilyen keretrendszer is létezik,  itt találunk egy szépen összerendezett táblázatot róluk főbb tulajdonságaik alapján.

Az én választásom a Zend Frameworkre (későbbiekben ZF)  esett ami egy PHP5 alapú objektum orientált keretrendszer, amely erősen támogatja az MVC kódolási technikát. MVC mint Modell View Controller azaz Model Nézet vezérlő:

A ZF letölthető innen: http://framework.zend.com/

Példáimban az 1.5 ös verziót használom, ha jól tudom jelenleg az 1.7 verzió tölthető le.

MVC – Modell View Controll – Modell Nézet Vezérlő

Az MVC egy új, keretrendszerek által egyre inkább támogatott,  manapság már a fejlesztésben is egyre inkább alkalmazandó programozási technológia. Miről is szól az MVC?

Modell

Modellek körébe tartozó  metódusok, objektumok szolgálnak arra, hogy az adatbázis műveletek elvégezzék illetve ide sorolandók még számítási vagy egyéb bonyolultabb algoritmusok is.

Nézet

Ezen metódusok, objektumok szolgálnak arra, hogy a felhasználók számára a portálok tartalmát megfelelő, kezelhető, ízléses formában jelenítsék meg.

Vezérlő

Ide azon metódusok, objektumok sorolandók, amelyek feldolgozzák a felhasználók által kiváltott eseményeket.

ZF

ZFhez  a ZEND támogatásként kifejlesztett egy fejlesztő eszközt is  amiről bővebb információt találni itt: http://www.zend.com/en/products/studio/

Úgy tudom van egy 30napos demo változat kipróbálásra, ehhez regisztrálni kell az oldalon. Mivel 30 nap után  meg kell vásárolni a fizetős verziót így aki csak gyakorolni akar annak nem igazán ajánlatos megvásárolnia.

A fejlesztéshez az Aptana nevezetű fejlesztőeszközt használom, hogy PHP fejlesztő eszközként tudjuk használni, le kell töltenünk hozzá egy PHP plugint. Ugyan nem észleli és használja fel a ZFben elkészített metódusok listáját, de az alapvető PHP függvényeket felkínálja szerkesztés közben számunkra. Már ez is nagy könnyítés mivel a szintaxisokat is kiemeli segítve ezzel a fejlesztést.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.