Zend Framework – Céges Demo portál – Zend Framework működésre fogása V. rész

Most, hogy elkészültünk az alapokkal itt az idő továbbfejleszteni az oldalt. Egy egyszerű céges portálnak tartalmaznia kell a következő menüpontokat:

  • Főoldal
  • Szolgáltatások
  • Cégünk
  • Kapcsolat

A kapcsolati oldal azért szükséges, hogy ha már cégünk a weben van, legyünk is elérhetőek, ha már van portálunk akkor legalább valami haszna is legyen azon kívül, hogy van, például tökéletes reklámfelület. Amivel akár a portál költségeit is fedezni tudjuk. Vagy akár plusz hasznot is hozhat számunkra szolgáltatásaink és vagy termékeink értékesítése által.

A korábban elkészített Demo alkalmazást a fent említett menüpontokkal egészítjük ki. Különösebb tartalom nem kerül bele lévén, hogy ez általános szemléltetésre készül, egy alap elindulásnak jó mindazoknak akik a ZF segítségével készítenek webes alkalmazásokat PHP5 nyelven.

A korábban elkészített IndexController.php fájlunk forrását egészítsük ki a következő kódsorokkal:

//alapértelmezett esemény
public function indexAction()
{
return true;
} // public function indexAction()
public function szolgaltatasokAction(){
return true;
}//public function szolgaltatasokAction
public function cegunkAction()
{
return true;
} // public function cegunkAction()
public function kapcsolatAction()
{
return true;
} // public function kapcsolatAction()

Itt az egyes (Főoldal, Cégünk, Szolgáltatások, Kapcsolat) események eseménykezelői foglalnak helyet, amelyeket a portál látogatói válthatnak ki.

A megfelelő eseménykezelő függvényekhez el kell készítenünk a megfelelő nézeteket is. Lévén, hogy az IndexController-ben dolgozunk az egyes eseményekhez tartozó nézeteket a application\views\scripts\index\ könyvtárunkba mentsük. Itt kell elhelyezkednie az index.phtml fájlunknak ami a főoldal nézete lesz, cegunk.phtml ami a Cégünk esemény kiváltására jelenik meg, a szolgaltatasok.phtml ami a szolgáltatások menüpontunk tartalmi megfelelője lesz, valamint a kapcsolat.phtml fájlunk ami a kapcsolati űrlapot fogja majd használni. Aki saját oldalát készíti annak a html css javascript jelölők halmazát kell használnia valamint php kódot (<?php ?>) helyezhet el. Fontos a .phtml kiterjesztés mert a ZF allergiás rá.

Most adjuk hozzá a menühöz az új menüelemeket, módosítsuk a application\views\layouts\header.phtml-t a következő képpen:

<ul id="Menu1">
<li><a href="/demo/public_html/index/index">Főoldal</a></li>
<li><a href="/demo/public_html/index/szolgaltatasok">Szolgáltatások</a></li>
<li><a href="/demo/public_html/index/cegunk">Cégünk</a></li>
<li><a href="/demo/public_html/index/kapcsolat">Kapcsolat</a></li>
</ul>

Mivel céges oldalról lévén szó, sose lehet baj ha elérhetőségeinket mindig látja a látogatónk, így ezen információkat érdemes lehet a láblécen elhelyezni, módosítsuk a application\views\layouts\footer.phtml tartalmát a következőre:


<b>Demo Kft. Cím: 0000, BP Nincs utca -3. Tel:00/000-000 Fax:00/000-000 E-mail: nincs(at)nincs.hu</b>

Megvannak az egyes menük, a hozzátartozó tartalmakkal, azonban túl hosszú tartalom esetén a középső rész tartalma belelóg az alsó részbe, ez azért van mert a public_html\css\style.css fájlban a content elem magasságát pontosan megadtuk, ezt vegyük ki (távolítsuk el a height:350px; kódsorozatot). Ugyancsak zavar, hogy a tartalom szövege nem sor-kihúzottan hanem balra zártan jelenik meg, ezt is a style.css fájl módosításával tudom megoldani. A content elemhez adjuk hozzá a text-align:justify; kódot, így minden szövegtartalom ezután sorkizártan jelenik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.