Facebook alkalmazás fejlesztés, amire érdemes figyelni

A napokban egy kisebb Facebook alkalmazás fejlesztésén dolgoztam. Régen kb. 1 éve csináltam ilyen munkát. A fejlesztés közben egy-két kisebb-nagyobb problémával találtam szembe magamat.

Amire érdemes figyelni Facebook alkalmazás készítésekor:

A Facebook alkalmazáshoz https:// kapcsolattal kell rendelkeznünk.
Mellőzzük a PHP-s keretrendszerek használatát. Pl.: CI-t, ha a session adatokat nem adatbázisban tároljuk, hanem a CI által definiált Cookieban, érdekes működések alakulhatnak ki belőle, ugyanis egyes böngészők AJAX-os kérés válaszoknál ennek frissítését figyelmen kívül hagyhatják.

Ha Facebook user id-re van szükségünk valamihez, azt ott abban a pillanatba próbáljuk meg lekérdezni, és ne egy eltárolt változóból próbáljuk kiolvasni.
A különálló CSS,  JS és egyéb fájlok elérését relatív eléréssel adjuk meg.

Ha egy külső JS vagy CSS fájlt használunk, akkor győződjünk meg róla, hogy ez https:// kapcsolattal is biztonságosan elérhető-e. Ha nem akkor lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg saját https:// kapcsolattal rendelkező szerverünkre letölteni és onnan beállítani az elérést. Ha a külső fájl https:// kapcsolat alól is elérhető, akkor használjuk a következő elérési út megadást: <script src=”//connect.facebook.net/en_US/all.js”></script>
Safari és Chromeban böngészőkban ha a <html> címkének megadjuk az xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml&#8221; vagy a xmlns:fb=”http://developers.facebook.com/schema/&#8221; attribútumot, akkor alkalmazásunk nem fog megfelelően működni. Az ok számomra ismeretlen, átmeneti megoldásként, nem definiáltam ezt az attribútumot, így viszont fut a dolog. Sajnos több stackoverflow-os hozzászólásban is ezt, említik megoldásként.

Ha azt hinnénk, hogy minden működik, akkor lépjünk be Facebook profilunkba, válasszuk ki a Felhasználói beállítások, Biztonság fület, Biztonságos böngészőt pedig kapcsoljuk be (Minden esetben ha ez lehetséges https:// kapcsolaton keresztül kommunikáljon a Facebook). (Account Settings \ Security \ Secure Browse – Browse Facebook on a secure connection (https) when possible). Csukjunk be minden ablakot, töröljünk böngésző cache-t, majd indítsuk újra a böngészőt,és teszteljük le Facebook alkalmazásunk. Ha biztonságos és a nem biztonságos változatban is hibátlanul fut az alkalmazásunk, akkor elvileg publikálható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.