Magento 1.8 Community Edition telepítése.

Az első és legfontosabb lépés, látogassunk el a http://magento.com oldalra és hozzunk létre egy saját account-ot, azaz regisztráljunk be. Én a Magento 1.8 Community Edition-al fogok foglalkozni. A telepítéshez ezért töltsük le a http://www.magentocommerce.com/download a telepítő csomagot. Szeretnénk, hogy teszt adatokat is tartalmazzon a feltelepített Magenton-k ezért töltsünk le példa adatbázist ( http://www.magentocommerce.com/download | How to get started -> Installing Sample data ) Figyeljünk arra mit töltünk le, ugyanis a Magento valamilyen oknál fogva az 1.1.2-es változathoz szükséges példa csomag letöltésére irányít, holott ez az 1.8-as változat telepítése közben szép nagy hibát dob. Sajnos 3 napom bánta mire rájöttem, hogy a Magento verziószáma nagyobb mint 1.6.0.0 akkor már más telepítőcsomagot kell feltenni, amit itt találtok dl.dropbox.com/u/40784982/magento-sample-data-1.6.0.0.tar.gz .
A magyar nyelvhez szükségünk lehet a fordításokra, ezt innen tudjuk letölteni: http://www.magentocommerce.com/translations

A magyar nyelvi csomag már nem található meg a fenti URL-en helyette, bővebb infoval a Magento magyarításáról itt olvashatsz.

Én a telepítést egy a korábban feltelepített WAMP szerverem www könyvtárában létrehozott, mymagento könvytárba fogom feltelepíteni. Ezért WAMP szerverem httpd.conf file-ban elhelyezem ezt:
ServerName mymagento.tld>
DocumentRoot d:/wamp/www/mymagento/
<Directory "d:/wamp/www/mymagento/">
Order allow,deny
Allow from all
AllowOverride all

Mivel “sajnos” Windows 7-el dolgozom ezért el kell látogassak c:\Windows\System32\drivers\etc\hosts fileba, amit rendszergazdaként megnyitva Notepad++-al a legutolsó sorba be kell írnom, hogy:

127.0.0.35 mymagento.tld

A telepítés menete:

1. Nézzük meg, hogy rendszerünk megfelel ezeknek:

 • Linux, Windows, or another UNIX-compatible operating system
 • Apache Web Server (1.x or 2.x)
 • PHP 5.2.13 or newer, with the following extensions/addons:
  PDO/MySQL
  MySQLi
  mcrypt
  mhash
  simplexml
  DOM
 • MySQL 4.1.20 or newer

(Forrás: http://www.magentocommerce.com/wiki/1_-_installation_and_configuration/magento_installation_guide)

2. Ha a fentiek rendelkezésünkre állnak, akkor hozzunk létre, egy mymagento adatbázist utf8_general_ci karakterkódolással ellátott InnoDb adatbázist.
3. Nem még nem telepítünk, fura mód első lépésként a letöltött teszt adatokat ki kell csomagolni és a csomagban található .sql file-t be kell töltenünk a korábban létrehozott mymagento adatbázisba. Ez hosszú ideig is eltarthat ezért nem árt előtte a memória, időkorlát limitet feltornászni.
4. Csomagoljuk ki a Magento 1.8 CE változatát és magento könyvtárban található dolgokat másoljuk WAMP szerverünk www könyvtárában található korábban létrehozott mymagento könyvtárába.
5. Ha van letöltött nyelvi .zip file-unk, akkor csomagoljuk ki és tartalmát másoljuk be a WAMP szerver www \ mymagento könyvtárba abban a szerkezetben, ahogy azt a .zip tartalmazza.
6. Ha megvan a teszt adatokkal feltöltött adatbázis, és kicsomagoltunk mindent, akkor jöhet a telepítés, tallózuk meg a böngészőben a http://mymagento.tld címet, ekkor ha mindent jól csináltunk a Magento üdvözlő telepítő könyvtára jelenik meg:

Magento CE Install Step 1.
Magento CE Install Step 1.

7. Fogadjuk el a felhasználási feltételeket, majd nyomjunk a Continue gombra.
8. Adjuk meg a nyelvet, az időzónát és az alapértelmezett devizát, majd kattintunk a tovább gombra. Ha valami hiba jelenik meg pirossal, akkor valamit rosszul konfiguráltunk szerverünkön. Javítsuk a konfigurációt és frissítsük az oldalt, tovább csak akkor lépjünk, ha eltűntek a figyelmeztetések, ez egyébként minden lépésnél igaz.

Magento CE 1.8 Install Step 2
Magento CE 1.8 Install Step 2

9. Adjuk meg az adatbázis adatok, adatbázis neve, adatbázis felhasználó és adatbázis jelszó. Tábla előtagot ne használjunk, mert akkor jobb lesz nekünk később. Az SSL-en kívül minden jelölőnégyzetet jelüljünk be. A Session-t file szinten tárljuk, mert akkor gyorsabb lesz a Magento. Majd nyomjuk le a Tovább gombot. Elindul a telepítés, ami nem kevés idő is lehet :S

Magento CE 1.8 Install Step 3
Magento CE 1.8 Install Step 3

10. Adjuk meg az adminisztrátor személyes adatait (Vezetéknév, Keresztnév, E-mail cím) és a belépési adatokat (Felhaszmálónév, Jelszó). A kódolási kulcsot hagyjuk üresen, majd a Magento megadja, amit aztán mentsünk le, magunknak. Nyomjuk le a továbbot.

Magento CE 1.8 Install Step 4
Magento CE 1.8 Install Step 4

11. Elkészült a telepítés, beléphetünk az Adminisztrációs felületbe, vagy megtekinthetjük a publikus oldalt is.

Magento CE 1.8 Public
Magento CE 1.8 Public

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.