Google SEO – linkspam – Magento oldal specifikusan

2014 októberében, több weboldalamon nagy mértékű látogatottság beli visszaesést tapasztaltam. Sejtettem, hogy a Google keze van a dologban. Biztos frissült valami alogritmus, ami korábban jó volt az most rossz lett. Kijött a Google állatkertjéből a 3. Pingvin 🙂 Mivel egyre több Magento alapú webáruházzal dolgozom, voltak és sajnos jelenleg is vannak olyan oldalak, amelyek ennek a frissítésnek köszönhetően durva látogatottság visszaesést szenvedtek el, büntetés miatt. Főként olyan oldalakat érintett, amelyek partnerségi viszoyban állnak egymással és oda vissza mutató linkeket helyeztek el az oldalaik bizonyos részére. Ezek a részek főként a lábléc és a bal illetve jobb hasábban jelennek meg, azaz a partner oldal minden aloldala egy linkkel mutat a weboldalam egy oldalára (ugyanazzal a linkkel). Sajnos a partner oldalak sok esetben képpel linkeltek rám, amelyekhez nem adtak meg alternatív szöveget, azaz nincs kitöltve az – <img alt=”” – attribútum sem. Így sok olyan elnevezés nélküli üres link mutat az oldalamra, amelyek a Google szemében már spamként hatnak.

Egy webáruházzal az a baj, hogy rengeteg kategóriát és rengeteg terméket foglal(hat) magában, ezáltal több ezer oldal is mutathat róla a mi weboldalunkra. Korábban bevett szokás volt, hogy a partner oldalak egymásra mutatnak linkkel, így ezt sokan meg is tették. Sajnos nem igazán tudunk egyértelmű megoldást találni a hiba javításra, ugyanis

 • 1 db linket mindenképpen meg kellene tartani az oldalról ami ránk mutat.
 • a ránk mutató linknek egyedi szöveget kellene megadni,
 • a képpel való linkelést érdemes lenne megszüntetni.
 • a ránk mutató oldalakra mi nem vagyunk tulajdonosai így az oldal szerkesztőjét kell, megkeresni, ez
 • több száz oldalnál nem kis feladat, és el kell érni a módosítást.

Van ugyan a Google-nek egy eszköze, amelyekkel ezen linkeket bejelenthetjük számára és töröltethetjük a link kapcsolatot, de szerintem az sem megoldás, hogy ha minden ránk mutató oldalt bejelentünk, mert így kevés oldal fog ránk mutatni. (Elveszítjük a korábbi kemény munkával megszerzett link kapcsolatokat)

A büntetés miatti javítást gyorsan el kell végezni, hogy a büntetés lejárta után, ne legyünk még egyszer büntetve, ami megoldással szolgálhat:

 • A partner oldalt megkérjük, hogy a mi weboldalunkkal azonos tartalmú oldaláról linkeljen ránk, a többi oldalról lehetőleg ne mutasson ránk link.
 • Van akit megkérjünk, hogy rel=”noindex nofollow”-val lássa el a linket.
 • Ahonnan százas nagyságrendű linkek mutatnak ránk, próbáljuk elérni, hogy 3-4 féle szöveggel váltakozva linkeljen ránk.
 • Minden leírás nélküli linkhez küldjünk egy szöveget, oldalanként más és mást, hogy legyenek szívesek betenni.
 • Ha olyan oldal mutat ránk ami, nagy mennyiségű linket generál, mi nem akartunk oda felkerülni, és nem is vág az oldal a mi weboldalunk témájához, ebben az esetben kérhetjük, a Google-t hogy ezt a linket ne vegye figyelembe. Erre sajnos, akkor is szükség lehet, hogy ha valamelyik versenytársunk a mi weboldalunkra olyan linkeket helyezett el a weben, amely a mi oldalunkat tulajdonképpen bünteti.
 • A jövőben ránk mutató link elhelyezésénél, ügyelni kell arra, hogy mindig egy oldalról, egyedi szöveggel mutasson ránk link.

Ezt partnerek figyelmébe kell ajánlani,és partnereinkre való linkkeléskor erre nekünk is ügyelni kell. Ugyanis az oda vissza linkelés, jelen esetben mind a két oldalt érintheti, ezzel közös üggyé válik a javítás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.