Milyen számlázó, készletkezelő megoldást válasszak, amennyiben Magento webáruházat szeretnék?

Sokan keresnek meg mostanában ezzel a kérdéssel. Mit ajánlok a Magento webáruházhoz?

A válasz főként 1 dologtól függ, csak online webáruházzal rendelkezünk, vagy offline boltunk azaz üzletünk is van?

Csak on-line értékesítés:
Amennyiben kezdő vállalkozás vagyunk és csak on-line értékesítést végzünk a készletkezelést a Magento is eltudja végezni. Ehhez nem kell külön szoftvert beszereznünk, így a készletkezelés-e webáruházban megoldható. Ennek egy hátránya van, ha bedől a szerver a készeltinformáció is megy vele, a Magento ugyan stabil de a Magento (és szerver) karbantartások elmaradásával könnyen egy enem müködő webáruházunk lehet. Ezért fontos minden biztonsági frissítést azonnal elvégezni Magento rendszeren amint az megjelenik.

Más a helyzet a számlával, a Magento ugyan képes számla kiállítására, de ez a magyar törvényeknek és a NAV előírásainak nem felel meg. Túl nagy fejlesztést kell, ahhoz elvégezni, hogy Magyarországon is elfogadható számlát lehessen kiállítani vele. Ezért ebben az esetben számlázó rendszer vásárlását mindenképpen ajánlom.

Online és offline értékesítés:
Más a helyzet akkor, amikor nem csak online azaz webáruházban történik az értékesítés, hanem boltunk vagy boltjaink esetleg bolt hálózatunk van. A készletkezelést ebben az esetben lehet Magento webáruházban végezni, ez extra fejlesztéssel jár, azonban ebben az esetben sokkal nagyobb kockázatot rejt magában. Ha a webáruházunk mondjuk egy Black Friday következtében váratlan látógatószámot kap és közölük majdnem mindenki vásárol is (minden boltos álma 🙂 ), akkor ezzel együtt a boltjainkban a készlet adatok nem a legfrissebbek. Helyszíni átvétellel, sok vásárló esetén könnyen eladhatunk olyan terméket is ami nincs 😦 Továbbá, ha ebben az esetben a szerver a megnövekedett látogató szám miatt belassul a boltjainkban az értékesítés és a készletek kezelés ugyanígy lelassul a legrosszabb esetben megáll.

Számlázás:
Ebben az esetben számlát kell kiállítani a webáruházban ledott rendelések után és az üzletekben is szükséges legalább egy bizonylatot vagy számlát kiállítani, ebben az esteben nyílvánvaló, hogy nem érdemes a Magento-n keresztül számlát kiállítani.

Összegezve:
Sokan mégis bevállalják a kockázatot, hogy nem használnak külső készlet kezelő megoldást, mert a készlet kezelő program árán akarnak spórolni, nem kéne. Egyszer dől be valami miatt a webáruház (külső támadás, nem tervezett szerver leállás, természeti katasztrófa, meglepetésszerű nagy látogató szám, elvágnak egy üvegszálas kábelt valahol az országban a fél ország elérhetetlen emiatt telefonon, interneten stb…)

Az értékesítés típusa alapján, így készletkezelőt nem minden esetben szükséges bevezetni (ugyan ez kockázatos de induló vállalkozásoknál ezzel a költség csökkenthető) számlázó rendszer bevezetése mindenképpen szükséges.

De milyet?

Sajnos itt is igaz, hogy az olcsó húsnak híg a leve…

Mindenképpen olyan számlázó (és készletkezelő) rendszert érdemes választani, amely:

  • a jővőben egyszerűen bővíthető készlet kezeléssel vagy már tudja,
  • nem asztali alkalmazás, távolról bármikor bárhonnan elérhető, számlát kiállítani bárki, bárhol tud vele,
  • megfelel a törvényi előírásoknak,
  • a fejlesztő weboldalán van hozzá leírás webáruházzzal való összekapcsolásra.

készletkezelő esetében:

  • a legfontosabb a 0-ás készletű termékek elküldése a webáruház felé, egyre gyakrabban jön elő az a probléma, hogy amennyiben egy termékből volt 1 db, de azt offline értékesítés során megvásárolták. A készlet kezlő rendszer 0-ás készlet miatt, a készletváltozásról nem küld értesítést a webáruháznak. Erre az a válasza a szoftver gyártónak általában, hogy ami 0-ás készlettel szerepel az nincs készleten, pedig ez a legfontosabb készlet adat egy webáruház szempontjából.

Mindkét szoftverre érvényes:

  • Lehetőség szerint lehessen lekérdezni tőle idő alapú változást, legyen az ár vagy készlet információ. Mondjuk Visszamenőleg az elmúlt 2 órában megváltozott árú és készletű termékek listája, a legfrissebb készlettel és árral. Sajnos sok olyan rendszer van a piacon, amely erre nem képes.

Azt tudom javasolni tehát aki webáruház nyitásán töri a fejét járjon minél alaposabban utána a fentieknek, mert ezzel rengeteg időt és pénzt lehet a jövőben megtakarítani. Webáruház készíttetése előtt pedig kérjék ki a webáruház készítőjének a véleményét, számlázó és készletkezelő rendszer vásárlása előtt.

Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is.

Szerintetek mit kell tudnia, egy számlázó, készletkezelő rendszernek?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.