Magento 2 fejlesztés

Rég volt már, hogy bejegyzést tettem közzé, egy ideje Symfony alapokon fejlesztek egyedi oldalakat, hol nagy recpet oldalon márkakezelő oldalt, hol nyereményjátékot. Van amikor hírlevél küldő rendszer integrációt vagy éppen foglaló motorral kapcsolatos ajánlatok listázásán dolgozom.
Míg korábban Magento 1-es rendszer alapokon fejlesztettem webáruházakat s azok karbantartását is elvégzem. Jó ideje lehet hallani a Magento.com oldalon, hogy a Magento 1 támogatottsága 2018 novemberében meg fog szűnni. Ugyanakkor a nagy elterjedség miatt ezt már 2020-ra próbálják ki tolni. Ennek oka, hogy a Magento 2 visszafele nem kompatibilis azaz minden Magento 1-re elkészített fejlesztést újra meg kell csinálni Magento 2-re. Ide értve készletkezelő számlázó rendszer integrációt, fizetési szállítási modulokat, sőt a Magento 2 nyelvi fájljait is újra kell gyártani. Ez egyrészről szörnyű hír azoknak akik Magento 1-el rendelkeznek, nagyjából 2-3 év és a Magento 1-et le kell cserélni, már csak azért is mert a PHP5-höz képest a PHP7 30%-al gyorsabb.
Magyarországon jelenleg elég kevesen foglalkoznak Magento 2 fejlesztéssel  és a motor telepítése sokkal nagyobb szakértelmet kíván mint a Magento 1 esetében. Már többször írtam, hogy elindítom saját Magento 2-es webáruházam magyar nyelven. Remélem ez idén tényleg megvalósul, ugyanis több Magento 2-es projekten is dolgozom jelenleg. Már nagyon sok olyan akár ingyenes modul van aminek segítségével egy magyarországi viszonyokhoz megfelelő alap Magento 2 telepítés is összehozható.

Mit jelent az alap telepítés olvasatomban?

  • Magento 2 alaptelepítés, magyar nyelven
  • Beálllítva a magyarországi viszonyokhoz pl ÁFA szabályok
  • Amihez tartozik egy blog modul
  • Megvásárolható sablon rendszer ami testre szabható, így egy logó segítségével viszonylag könnyen egyedivé tehető
  • Megfelel az EU-s GDPR követelményeknek
  • Továbbá az egyedi magyar hírlevél feliratkozási szabályoknak.
  • Fel lehet vinni benne Paypal és utánvétes fizetési módot, továbbá egy alap futár kiszállításos megoldást.

Ez már nem alap de jó tudni, hogy

  • A piacon már van olyan számlázó rendszer, amelyhez létezik Magento 2 modul és egy nagyobb előfizetési csomaggal ez ingyen megkapható.
  • Ha szükséges akkor egy külön fejlesztett rendszerrel Magento 2 API használatával a termék és készlet szinkron is megoldható a webáruház és a készletkezelő rendszer között de erről majd később írok még.
  • Jelenleg OTP bankos Magento 2-es modul is elérhető a weben.
  • Illetve van, olyan tárhely szolgáltató aki jártas Magento 2 üzemeltetésében.

Összegezve nagyjából minden adott ahhoz, hogy egy alap induló webáruház Magento 2 alapokon magyarországi szabályoknak megfelelően bevezethető legyen akár nagyobb egyedi fejlesztés nélkül.
Ez jó hír annak, aki most akar webáruházat nyitni, s a jövőben felfuttatni.

Aki Magento 1-es webáruházzal rendelkezik pedig elkezdhet azon gondolkozni merre tovább. Mivel már rendelkezik webáruház üzemeltetési tapasztalattal, így pontosan tudja mi az ami egy új webshop esetében neki kell, azaz az évek alatt felépített éppen működő webáruházat a közeljövőben egy gyors s csak a szükséges funkciókkal ellátott PHP 7-es környezetben futtatható Magento 2-es alapokra helyezheti, ha akarja.
Sajnos jelenleg nincs olyan rendszer, ami egy Magento 1-es webáruház funkciókészletét adja s az folyamatosan fejlesztve van. Lehet gondolkodni Symfony Framework alapokon készülő Sylius webáruházban de az inkább egyedi fejlesztés lesz, mivel a projekt az utóbbi időben ahogy látom inkább stagnál mint fejlődne. Az elmúlt 1 évben nem készült hozzá egy egyedi sablon sem. Mint például a Magento 2 esetében a LUMA. Így aki Magento 1-es shoppal rendelkezik jelenleg annak 2 lehetősége lesz vagy Magento 2 vagy Teljesen egyedi fejlesztésű oldal akár Sylius alapon. Megfontolandó! WordPress Wocommerce csak visszalépés lenne.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .