Magento 2.3.1 telepítése Composer segítségével PHP7.2-vel

Egy rövid bemutatóban összefoglaljuk, hogyan érdemes telepíteni a Magento 2 webáruházat, ha szeretnénk a kódot verziózni és az éles környezetbe Deploy segítségével kerül ki a fejlesztés. Ez Magento 2 rendszernél szinte elengedhettelen, ugyanis ennek segítségével egy esetleges rossz változatról is vissza tudunk állni (adatbázis biztonsági mentés megléte esetén) egy korábbi hibamentes állapotra.

Ez a bejegyzés épít arra, hogy környezetünkben már telepítve van a Composer (https://getcomposer.org/) illetve megfelel a Magento 2 minimális rendszer követelményeinek: https://devdocs.magento.com/guides/v2.3/install-gde/system-requirements-tech.html

A legfrissebb Magento 2.3.1 telepítéshez Composer csomagkezelő által, szükségünk van egy meglévő magento.com-os regisztrációra: https://magento.com/ illetve ezzel a regisztrációval a Magento 2 Marketplacera is be kell tudni lépnünk: https://marketplace.magento.com/
Én még nem jöttem rá, de valamiért csak a Magento 2 Marketplaceből érhető el a telepítésehez szükséges Acces Keys:

Magento 2 Access Keys

Az Access key adatok megléte szükséges a Composer általi telepítéshez. Ha elkészült a regisztrációnk és rendelkezünk Acces Key-s adatokkal akkor indulhat a telepítés.

Alapvetően Ubuntu rendszert használok Magento 2 fejlesztéshez, régen Windows-on fejlesztettem, de ahh a sok környezeti változó, frissítés, meg komplikáció miatt be kellett látni ennek semmi esélye. Ezért Ubuntu oprendszer alatt LAMP környezetben PHP7.2 segítségével a következőképpen tudok hozzáférni a Magento 2 fájlokhoz:

php7.2 /usr/local/bin/composer create-project --repository=https://repo.magento.com/ magento/project-community-edition

Magento 2.3.1 Composer install

Első telepítésnél a Composernek meg kell adni egy felhasználó név jelszó párost amivel hozzáfér a repo.magento.com címen elhelyezett legfrissebb Magento 2 repóhoz. Ebben az esetben a felhasználónév az Acces Key-s “Public Key”-e lesz míg a jelszó a “Private Key” ezt a Composer le is menti magának, így a következő telepítéskor már nem kell neki megadni. Természetesen, ha nem engedjük, hogy elmentse a rendszer ezen adatokat, akkor minden egyes új telepítés esetében meg kell adni ezen információkat. A Composer letölt nekem minden szükséges fájlt ahhoz, hogy a Magento 2 rendszert telepíteni tudjam. A csomagokról készít egy composer.json és egy composer.lock fájlt amibe letárolja, miből, melyik verzió került letöltésre.

Magento 2.3.1 Composer install file generate

A Magento 2 telepítéséhez most meg kell hívni a gyökér könyvtárban állva a telepítős PHP parancsot, természetesen a parancs kiadása előtt már létrehoztunk neki egy adatbázist, ahova a telepítő dolgozni fog MySQL adatbázis kezelővel. PHP7.2 estében, Magyar időzónával Ft-os árakkal a következő parancsot kell kiadni:

php7.2 bin/magento setup:install --base-url=http://sajatdomain.hu/ --db-host=localhost --db-name=adatbazis_neve --db-user=adatbazis_felhasznalo_neve --db-password=adatbazis_felhasznalo_jelszo --admin-firstname=admin_keresztnev --admin-lastname=admin_vezeteknev --admin-email=admin_email_cim --admin-user=admin_felhasznalonev --admin-password=admin_jelszo --language=hu_HU --currency=HUF --timezone=Europe/Budapest --use-rewrites=1

A telepítés elindul, ami nem kevés lépésből áll, nyugodtan főzhetünk közben egy kv-t, ugyanis nem kell válaszolni semmi kérdésre a telepítés közben.

Magento 2.3.1 Start install

A telepítés végén a telepítő kiiírja, hogy az adminisztrációs felületet milyen URL címen érjük majd el:

Magento 2.3.1 intall end

Azt a címet a “/app/etc/env.php” fájlban célszerű átírni a tipikus admin URI (“/admin”) lecserélésvel valami másra, pl /panel /vezerlo stb… a biztonságunk érdekében.

A telepítés végén még célszerű lefuttatni a következő parancsokat, amivel a Magento a gyorsasága érdekében elkészíti magának a cache fájlokat és a futtatandó kódot is kigenerálja magának a függőségek alapján:

php7.2 bin/magento setup:di:compile

Célszerű még ürteni a cache-t és lefuttatni egy reindexet, hogy ne kapásból figyelmeztető üzenettel induljon az admin, a parancsok rendre:

php7.2 bin/magento cache:flush
php7.2 bin/magento cache:clean
php7.2 bin/magento indexer:reindex

Ha mindent jól csináltunk akkor domain címet megadva betölt a Magento 2 Luma sablonnal:

Magento 2.3.1 nyitólap LUMA sablonnal

Magento 2.3.1 telepítése Composer segítségével PHP7.2-vel” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia
    Az env. file módosítása helyett én már telepítéskor megadom az admin frontname-ét :
    –backend-frontname=”valami1234admin” \

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.